Andamanské ostrovy - Havelock

Letadlo dosedá na letiště v Port Blair na Andamanských ostrovech (Andaman&Nicobar islands). Je to skupina asi šesti set ostrovů, které jsou součástí Indie, ale geograficky jsou blíž k Barmě. 

--------------
FOTKY
--------------

Při vstupu do letištní haly musíme vyplnit vstupní formulář a oplátkou dostaneme časově omezené povolení pohybovat se po Andamanech a Nicobarech. Proč to? Na některé ostrovy je vstup zakázán, protože tu stále ještě žijí kmeny původních obyvatel a tak se vláda snaží zamezit kontaktu zvenčí i zevnitř. To jedině chválím. Proslýchá se, že místní spojky jsou schopny vás tam i tak dostat, o to se ale ani nepokouším, ani ne kvůli problémům se zákonem a vězením, když vás načapají, ale prostě proto, že původní obyvatelstvo by mělo zůstat původní, nezkažené mamonovou civilizací.
Po těchto vstupních formalitách už jen bereme taxík z letiště do přístavu a během pár hodin už se vezeme lodí na nejturističtější ostrov Havelock. Dlouho jsem uvažoval, na který z ostrovů jet. Wikitravel je docela slušně popisuje a já ještě v Darjeelingu potkal čechy, kteří na Andamanech strávili měsíc a nakonec museli přiznat, že Havelock je sice turistický, ale asi i nejkrásnější a má nejkrásnější pláže. Jsou tu i ostrovy, na které si musíte dovézt vlastní vybavení, jídlo, stan atd. Takže si opravdu hrajete na trosečníky, ale jelikož jsme dva, máme tu na pobyt jen asi týden a chceme si především užívat a odpočinout od Indie, volíme nejjednodušší variantu, tak, abychom si užili jeden ostrov pořádně a ne víc jen tak trochu.
Pláže jsou opravdu krásné, jedna z nich, Radha Nagar, byla zvolena pláží Asie roku 2004 (? Divné co....pláž roku zní jak pivo roku nebo miss) tuším. Pláž je to krásná, ale proč jako nejkrásnější v Asii, to nevím. Podle jakého vodítka? To je jedno, byl jsem tam jednou a víckrát netřeba, i když vidět ten západ slunce ještě jednou by se hodilo. Jenže jsem tu šlapal 40 minut na pronajatém kole o půl 3 odpoledne. Horko, spocený a to kolo je pomsta... na jedné straně vyvýšené sedlo, takže tlačí do zadku. Žádné převody, ale pěkně po staru, jedna rychlost na všechny terény. Cestou zpět po západu slunce pěkně s čelovkou na hlavě si hrajete na „Kdo uhne první.“ Jsem to většinou já, jen proti chodcům jsem ve výhodě, tak na ty si troufám. Jednou si tak šlapu a chodec přechází cestu. Mrknu na něj. Dobrý. Že udělám kolem něj myšku a pojedu dál. On ale zpanikaří (nemá výcvik), couvne dozadu, tak já myšku naopak, on že zase dopředu, tak já myšku zase zpět, cuk-sem-cuk-tam-cuk-cuk (náležitá cukatůra) a jsme v sobě. Proč to dělal, to nevím.
Kousek od této pláže byla v roce 2009 ve vodě napadena žena krokodýlem. Zemřela. Míjím varovnou značku s krokodýli, když se dostávám na místo Neil's cove, tady to bylo, do vody nelezu. Občas se sladkovodní krokodýli zatoulají v místě, kde se řeka vlévá do moře. Uniformovaný muž s puškou tu hlídkuje. Je tu i hodně indů. Poznáte je lehce. Indové jsou převážně po kolena ve vodě a indky na ně převážně čekají na pláži. Jen pár z nich se skutečně koupe, jakoby se teprve učí používat moře západním stylem.
Atmosféra je tu uvolněná, nikam se nespěchá, bydlíme 50 metrů od pláže a ráno po probuzení, okolo 6:30 fičím do moře a pak na snídani. Občas tu proběhne ještěrka, zrovna teď na mě jedna drze až vyzývavě čumí. Malí krabi vám uhýbají pod nohama, jsou hbití jak blázen a ti velcí jsou přes den zalezlí v dírách. V noci vám málem ani Perwoll nepomůže, to když jdete s čelovkou na svoje místečko s houpací sítí, že si poležíte ve tmě o samotě, a najednou koutkem oka zahlédnete stvůru jak z povídek H.P. Lovecrafta. Byla jak moje chodidlo velikosti 8. Člověk je jen pánem tvorstva do té doby, než mu něco takového ušmikne prst jediným zkrášlujícím chirurgickým zásahem. Proč vlastně chodí do strany? Nebo chodí normálně, jen oči mají na boku?
...Ta ještěrka je extrémně zvědavá. Stojí tu už 15 minut a ani se nehne, jen kouká. Umí chodit po stěnách...
Užíváme si ovoce a ryb a jsme rádi, že Havelock je sice turistický, ale pořád ne tak, jako ostrovy jinde na světě. Pětihvězdičkový hotel tu nehledejte. Vůbec žádný hotel tu není. Bydlí se v resortech v chatičkách. Dřevěné, bambusové, některé s vlastní koupelnou, hajzlíkem a moskytiérou. Pivo tu taky mají...pivo...lahvový Kingfisher je hnusná břečka s glycerínem.
Připadám si jako v ráji a nejednou mi na mysl přijdou filmy jako Modrá laguna a romány o Hornblowerovi. A ještě poslední věc => from sea to summit - Byl jsem na vrcholcích Himalájí a teď pod hladinou oceánu. Kam dál? Písečné duny? Džungle? Všeho do času.

PS: Dostat se odtud bude problém. Cena letenek se mezitím zdvojnásobila, protože začaly školní prázdniny. Je tu možnost cestovat dvě noci a tři dny po moři. Nejlevnější třída je opravdu levná, ale sdílíte „kajutu“ s dalšíma 70 lidma. Záchody po jednom dni se naplní a pak přetékají... tož nevím...ale 12 ani 18 tisíc rupek za letenku prostě dávat nechci, i když bych tak ušetřil čas, vyhnul se mořské nemoci a jiným zážitkům z lodi s indama.

Komentáře

Oblíbené příspěvky